FÖR BOENDE OCH ANHÖRIGA

Spiragården vänder sig till dig som har en komplex och långvarig psykiatrisk problematik. Vi ser dina behov och dina möjligheter att utvecklas och begränsar oss inte till specifika diagnoser. Vi behandlar självklart också ett eventuellt missbruk om det är en del av din problematik.

En bra rehabilitering är början på ett bättre och värdigare liv. Vi som driver Spiragården brinner för att varje dag göra livet lite bättre för de individer som bor hos oss. Vi har höga förväntningar på oss själva och hur vi ska kunna hjälpa dig.

VÅRT BOENDE

Spiragården är en helt nyrenoverad fastighet med 14 separata lägenheter och gemensamma utrymmen. Lägenheterna är ca 26 kvm stora och har eget badrum med dusch och toalett, garderob, kylskåp och köksavdelning där man kan laga mat. Lägenheterna är vackert inredda men du får gärna ta med dig dina egna möbler och tillhörigheter för att du ska trivas hos oss.

Huset ligger i centrala Alfta med gångavstånd till affärer, bank, frisör, simhall, busshållplats med mera. Det finns goda förbindelser med kollektivtrafik. I vår gemensamma trädgård hjälps vi åt att sköta om odlingar och smådjur och på boendet finns också en katt. Det finns möjlighet till stegvis utslussning via separat lägenhet, i din takt och med hänsyn tagen till dina förutsättningar.

KARTLÄGGNING OCH PLANERING
När du kommer till oss börjar vi med att grundligt kartlägga din livssituation och dina svårigheter. Vi går igenom ditt psykiska och kroppsliga mående och övriga delar i livet som kan påverka hur du mår. Vi skapar tillsammans utifrån detta, och din hemkommuns önskemål, en plan för hur just du ska kunna utvecklas i den riktning som du vill.

DIN TID PÅ SPIRAGÅRDEN

Verksamheten på Spiragården utgår från en tydlig och fast struktur. Det skapar trygghet och stabilitet i en värld som kan vara kaotisk. Strukturen innebär bland annat fasta tider för måltider och vila, dagliga meningsfulla sysselsättningar samt daglig fysisk aktivitet. Vi samarbetar med kommunen och lokala företag för att hitta passande och meningsfulla sysselsättningar utifrån varje individs intressen och förutsättningar.

ATT BLI PLACERAD PÅ SPIRAGÅRDEN

Om du är intresserad av att delta i vår verksamhet är du varmt välkommen att höra av dig till oss antingen på telefonnr 073-175 96 56 eller via epost kontakt@spirarehab.se.

För att bli placerad hos oss krävs oftast ett beslut från socialtjänsten i den kommun där du är folkbokförd. Tag därför också kontakt med din handläggare för att få vidare hjälp. Inför en eventuell flytt träffas vi antingen där du är eller på Spiragården och lär känna varandra. Vi hjälper naturligtvis till med de praktiska detaljerna såsom transport och annat som kan behövas kring flytten.

ANHÖRIGA ÄR VIKTIGA

Vi ser gärna att man som anhörig är en del i rehabiliteringen på det sätt som passar, och du är alltid välkommen att hälsa på. Du kan vara en viktig pusselbit för rehabiliteringen, men Spiragården förutsätter inte aktivt deltagande.

Spiragården

Sunnangränd 1, 822 30 Alfta

VAD GÖR OSS UNIKA?

Grundläggande för människors mående är att få uttrycka sig kreativt och att få njuta av livet. Vårt hobbyrum, vårt snickeri samt vår trädgård med odlingar och djur ingår som en del i detta. Att vistas i skog och mark likaså. Bra mat är en självklarhet och vi ser också till att bejaka livets glädjeämnen såsom högtider, fredagsfika, lördagsbrunch och liknande.

Vi har läkare och sjuksköterska på plats dagligen, till skillnad från många andra boenden där personalen kan konsultera på telefon eller liknande vid behov. Det betyder att vi snabbt kan göra förändringar i medicineringen vid behov, och därmed undvika akut oplanerad slutenvård i högre grad. Vi kan från första dagen ta över det medicinska ansvaret om så önskas.

Vi har också kurator, arbetsterapeut och fysioterapeut knutna till oss. Därigenom kan vi erbjuda en rad olika behandlingar utifrån behov och önskemål.

NÅGRA AV AKTIVITETERNA PÅ SPIRAGÅRDEN

  • Strukturerat veckoschema som planeras i förväg
  • Psykoedukation – vad innebär min sjukdom och hur jag kan hantera mina symtom
  • Samtalsstöd
  • Träning av vardagliga sysslor såsom matlagning, klädvård, hygien
  • Fysisk träning utifrån dina förutsättningar – en sund själ, i en sund kropp
  • Hälsosam livsstil – god sömnstruktur, bra mat, fysisk aktivitet
  • Social färdighetsträning
  • Trädgårdsarbete som en form av rekreation och meningsfull sysselsättning
  • Skogsutflykter med matlagning och fika

HAR DU FRÅGOR?

Vi svarar gärna på frågor från såväl anhöriga som framtida boende.

Besöks- och postadress

Sunnangränd 1 • 822 30 Alfta

Telefon

0271 - 210 34

E-post

kontakt@spirarehab.se

Fax

0271 - 344 16

 

Spiragården Psykiatrisk Rehabilitering

Org. nr. 559215-2515

Företagsinformation