FÖR BOENDE OCH ANHÖRIGA

Spiragården vänder sig till dig som har en komplex och långvarig psykiatrisk problematik. Vi ser dina behov och dina möjligheter att utvecklas och begränsar oss inte till specifika diagnoser. Vi behandlar självklart också en eventuell beroendesjukdom om det är en del av din problematik.

En bra rehabilitering är början på ett bättre och värdigare liv. Vi som driver Spiragården brinner för att varje dag göra livet lite bättre för de individer som bor hos oss. Vi har höga förväntningar på oss själva och hur vi ska kunna hjälpa dig.

VÅRA BOENDEN

ALFTA Spiragården i Alfta är en helt nyrenoverad fastighet med 14 separata lägenheter och gemensamma utrymmen. Lägenheterna är ca 26 kvm stora och har eget badrum med dusch och toalett, garderober, kylskåp och köksavdelning där man kan laga mat. Lägenheterna är vackert inredda men du får gärna ta med dig dina egna möbler och tillhörigheter för att du ska trivas hos oss.

Huset ligger i centrala Alfta med gångavstånd till affärer, bank, frisör, simhall, busshållplats med mera. Det finns goda förbindelser med kollektivtrafik. I vår gemensamma trädgård hjälps vi åt att sköta om odlingarna och hos oss arbetar också fyra vårdhundar. Det finns möjlighet till stegvis utslussning via separat lägenhet, i din takt och med hänsyn tagen till dina förutsättningar.

OCKELBO Spiragården i Ockelbo är också en helt nyrenoverad fastighet med 15 separata lägenheter och gemensamma utrymmen. Lägenheterna är ca 30 kvm stora. Det finns eget badrum, köksavdelning med spis och kylskåp, garderober.

Huset i Ockelbo ligger också centralt med närhet till ett bra utbud av affärer och samhällsservice.

KARTLÄGGNING OCH PLANERING
När du kommer till oss börjar vi med att grundligt kartlägga din livssituation och dina svårigheter. Vi går igenom ditt psykiska och kroppsliga mående och övriga delar i livet som kan påverka hur du mår. Vi skapar tillsammans utifrån detta, och din hemkommuns önskemål, en plan för hur just du ska kunna utvecklas i den riktning som du vill.

DIN TID PÅ SPIRAGÅRDEN

Verksamheten på Spiragården utgår från en tydlig och fast struktur. Det skapar trygghet och stabilitet i en värld som kan vara kaotisk. Strukturen innebär bland annat fasta tider för måltider och vila, dagliga meningsfulla sysselsättningar samt daglig fysisk aktivitet. Vi samarbetar med kommunen och lokala företag för att hitta passande och meningsfulla sysselsättningar utifrån varje individs intressen och förutsättningar.

ATT BO PÅ SPIRAGÅRDEN

Om du är intresserad av att delta i vår verksamhet är du varmt välkommen att höra av dig till oss antingen på telefonnr 073-175 96 56 eller via epost maria.bergstedt@spirarehab.se

För att få komma till hos oss krävs oftast ett beslut från socialtjänsten i den kommun där du är folkbokförd. Tag därför också kontakt med din handläggare för att få vidare hjälp. Inför en eventuell flytt träffas vi alltid i ett digitalt möte eller på plats här på Spiragården för att lära känna varandra. Vi hjälper naturligtvis till med de praktiska detaljerna såsom transport och annat som kan behövas kring flytten.

ANHÖRIGA ÄR VIKTIGA

Vi ser gärna att man som anhörig är en del i rehabiliteringen på det sätt som passar, och du är alltid välkommen att hälsa på. Du kan vara en viktig pusselbit för rehabiliteringen, men Spiragården förutsätter inte aktivt deltagande.

Spiragården Alfta

Sunnangränd 1, 822 30 Alfta

Spiragården Ockelbo

VAD GÖR OSS UNIKA?

Grundläggande för människors mående är att få uttrycka sig kreativt och att få njuta av livet. Sysselsättning i form av vedtillverkning på vår fäbodvall, vår trädgård med odlingar och vår second-hand affär i centrala Alfta ingår som en del i detta. Att vistas i skog och mark likaså. Bra mat är en självklarhet och vi ser också till att bejaka livets glädjeämnen såsom födelsedagar, högtider och liknande.

Vi har specialistsjuksköterskor på plats dagligen, och läkare i vår verksamhet. Det betyder att vi snabbt kan göra förändringar i medicineringen vid behov, och därmed undvika akut oplanerad slutenvård i högre grad. Vi kan från första dagen ta över det medicinska ansvaret om så önskas.

NÅGRA AV AKTIVITETERNA PÅ SPIRAGÅRDEN

 • Strukturerat veckoschema som planeras i förväg
 • Psykoedukation – vad innebär min sjukdom och hur jag kan hantera mina symtom
 • Samtalsstöd
 • Husmöte varje vecka
 • Daglig meningsfull sysselsättning
 • Träning av vardagliga sysslor såsom matlagning, klädvård, hygien
 • Fysisk träning utifrån dina förutsättningar – en sund själ, i en sund kropp
 • Hälsosam livsstil – god sömnstruktur, bra mat, fysisk aktivitet
 • Social färdighetsträning
 • Trädgårdsarbete som en form av rekreation och meningsfull sysselsättning
 • Skogsutflykter med matlagning och fika

HAR DU FRÅGOR?

Vi svarar gärna på frågor från såväl anhöriga som framtida boende.

TELEFON

Placeringsförfrågan 
073 - 175 96 56

Spiragården Alfta 0271 - 210 34
Spiragården Ockelbo 0297 - 411 78

FAX

0271 - 344 16

BESÖKS- OCH POSTADRESS

Sunnangränd 1 • 822 30 Alfta
Kaplansvägen 7 •  816 30 Ockelbo

E-POST

kontakt@spirarehab.se

Spiragården Psykiatrisk Rehabilitering Org. nr. 559215-2515  |   Företagsinformation